Först ut i år är hybridkejsarolvonet. Några dagar med plusgrader har räckt för de första blommorna att slå ut. Men nu blir det kallare igen så vi får vänta till de övriga, talrika knopparna slår ut och vi får känna doften.
Näckrosor
Nu blommar näckrosor både i dammen och i rännan. Äntligen har de bildat ordentligt bladverk. Vi verkar också fått en bra balans med klart vatten. Guldfiskarna jobbar bra.
I rännan börjad blomningen tidigare än i dammen. Där har vi en mindre variant som ska stå ytligare, men blommorna är lika stora.
Andra flor på wisterian
Så blommar blåregn, blue moon, igen. Andra floret klart bättre än första i år.
Maigold
När man vänder sig om under allåkerbärsplockning kan man mötas av denna syn. Studentnejlika har frösått sig i bakgrunden. Några år hade jag Maigold uppstammad, men här om året frös men ner så nu är det en buskros istället. Grässtråt avslöjar att rabatten skulle må bra av lite ogräsrensning.
Selma Dahlberg
Potatisblom mm i matlanden
Ovanligt stora blommor på mörka stammar och under jorden gömmer sig lila potatisar. Blaue Annalise heter den. Årets andra potatisar är Alexandra och Amandine. Nu har alla potatisar börjat blomma, så nu hoppas vi på en okej skörd. Det är dags att skörda vitlöken men vädret är lite för ostadigt.
Det har varit lite kyligt nu, men det har regnat så mycket så det är fuktigt i jorden vilket är skönt. Vi har bevattning i några av bäddarna men vi har inte behövt vattna utöver det bortsätt från någon enstaka gång på nysådden. De flesta åren har jag tvingats så om morötter, så även i år. Nu har de första bladen börjat titta upp och jag hoppas de inte blir uppätna. Även två rader i kållandet var ordentligt decimerade. Vi får se om det hinner bli klara.
Dillen börjar också bli skördeklar.
Den krusbladiga persiljan ser gladare ut än den slätbladiga i år. Purjolök och sallad står i samma land. Två av salladshuvudena har börjat hämta sig efter att någon knaprade av dem när vi var borta.
Till vänster har vi squash och majs. Squashsäsongen börjar snart, de första gula är på gång. Majsen är väldigt fin, men det måste nog bli varmare om vi ska få någon skörd.
I löklandet har vi silverlök och schalottenlök i år. Det ser ganska bra ut men verbena har frösått sig här så idag har vi flyttat upp dem i danska rabatten istället så lökarna får lite mer utrymme.
Mera rosor
Fördelen när det varnas för rikligt med regn är att man får ändan ur vagnen och använder vattnet i tunnorna så de kan ta emot nytt vatten. Tyvärr fick vi inte tillräckligt för att fylla dem igen igår, men det kanske löser sig i morgon då vi har en ny varning. Idag har det blåst en del men annars varit bra trädgårdsväder. Vi har börjat glesa kart på äppelträd och fortsatt gå igenom rosorna.
Pipar Hans är en av få rotäkta rosor vi har. Vi band ihop övre rosenbädden med den västra bädden (där Rose de Rescht och Wild Edric står) i våras och fick plats för Pipar Hans och Tuscany Superb, vilka nu börjat blomma.
Förhoppningsvis trivs de där, men vi behöver nog minska antalet stammar på hagtornen bredvid, så det kommer ner lite mer ljus.
Några fler rosor i blom kommer nedan.
Selma Dahlberg blommade nästa, men han bli uppäten innan hon slog ut ordentligt.
Lite näring innan regnet
Filtret till dammen har spolats igenom och smutsvattnet hamnade idag i rosenträdgården. Det är lite torrt här och vi hoppas få lite regn i eftermiddag. Det känns i armarna efter alla vattenkannor. Vi behöver rensa i dammen också, men det får vänta till det blivit lite svalare. I en av öarna i dammen har hosta frösått sig (och gräs och ett träd och massa mossa). Vi ska plantera om hostorna i krukor och se om vi kan hitta någon ny vattenväxt till ön.
I rosenträdgården fortsätter det att blomma och några av de remonterande rosorna som blev uppätna har börjat bilda nya knoppar, eller så missade jag dem när jag tittat tidigare. Den nya albarosen, Königin von Dänemark, missade jag i allafall att rådjuren lämnat en knopp på. Nu hoppas jag att de håller sig undan så jag får se den blomma här. På Rosenlund stod den redan i blom så vi ligger lite efter här.
Vi hoppas kunna fortsätta med markduk och trätugg i gångarna så vi får mindre gräsklippning att göra här. Nedanför sittplatsen blommar två Damascenerrosor, St Nicholas och Hebe’s lip. Fulla med vassa taggar är de, så för armarnas skull bör vi kanske prioritera att slippa gräsklippning just där. Planen är att sätta ytterligare en damascener i den nu tömda bädden längst ner, Järnvägaren, som jag hoppas ska trivas bättre än the Crocus rose som nu är flyttad till den gula rabatten.
Det kommer inte riktigt fram på bilderna , men både St Nicholas och Hebe’s lip har ett pärlemorskimmer över sig och St Nicholas doftar gott.
Coupe d´Hebe
En absolut favorit och en ros som inte blivit uppäten i år. Denna bourbonros har allt. Vackra knoppar och vackra utslagna rosor, och på det en härlig doft. Hittills har den varit frisk och klarat vintrarna fint, men den är inte fullvuxen ännu. Jag missade beskärningen i våras, vi får se om det påverkar framöver, men årets buske är okej. Den står nedanför lavendelslänten där vi har lite mer lerjord. Där är nog de bästa rosförhållanderna vi har på Irisborg.